Mitt nya favoritbröd!

Detta receptet hittade jag på pinterest, mitt favoritställe. Det ska jäsa i 12-18 timmar och sedan bakas i en gryta. När det är färdigt har det en riktigt knaprig skorpa och segt bröd inuti. Magiskt gott! Jag är glad att jag gjorde dubbel sats direkt. Hemsidan som receptet kommer ifrån tipsar också om ett antal smaksättningar som jag helst klart ska prova.

Förutom att det var galet gott så var det minimalt med arbete.

Och här hittade jag receptet. Jag har översatt det till svenska så det blir enklare för er, men vill vara noga med att säga att det inte är mitt recept.

 

Crusty Bread
7 dl vetemjöl
1 3/4 teskedar salt
1/2 tesked torrjäst
4 dl vatten
Blanda ihop mjöl, jäst och salt i en degbunke.  Tillsätt vatten och rör ihop med en slev. Det blir en ganska kletig klump. Täck skålen med plastfolie och låt den stå 12-18 timmar.
Värm ugnen till 230 grader. När ugnen är varm ställer du in en gryta. Vilken som helst funkar; lergryta, gjutjärnsgryta eller den vanliga pastakastrullen. Locket ska också vara på. Låt den stå inne i ugnen 30 minuter. Under tiden häller du ut degen, som är väldigt kladdig på ett mjölat bakbord. Forma den till en rund form och lägg plastfoliet över igen. Den får ligga där tills kastrullen blivit ordentligt varm. Öppna ugnsluckan, ta av locket på kastrullen och släpp ner degen. På med locket igen och stäng luckan.  Där ska den vara 30 minter. När dessa minuter har gått tar du av locket och låter den stå där inne i 15 minuter till.  Sedan är det bara att ta ut allt, vända på kastrullen och låta brödet svalna.
För variation kan man smaksätta med citron/örter, eller cheddarost. eller parmesanost/chili, ja vad som helst! Detta bröd är underbart!

 

5 tankar om “Mitt nya favoritbröd!

  1. När du gjorde dubbel sats av brödet, gjorde du ett stort bröd då eller 2 ?
    Hade du båda bröden i ugnen samtidigt då?
    Förlängde du jästiden och själva tiden i ugnen om du gjorde ett stort bröd?
    Med vänlig hälsning, Moa

  2. Pingback: Bröd med spännande smaker | kalasigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s