Pepparkaksbröd

Detta recept hittade jag förra året på bloggen Baka, baka liten kaka och det kommer att bli en del av mitt julbord varje år framöver, eftersom jag inte gillar vörtbröd. Detta har pepparkakskryddor och Kaffe! Jag tänkte förra året att det skulle smaka väldigt konstigt tillsammans och gjorde egentligen bara brödet som ett experiment, men det blev väldigt gott och passar väldigt bra till klassiskt julbord. (Och till julfrukosten).

Brödet blir godare dagen efter när det fått stå och dra lite, men det går bra att äta samma dag också. När det är färdiggräddat och har svalnat plastar man in dem i plastfolie och låter dem stå till nästa dag, JULAFTON!

pepparkaksbröd

RECEPT:

Steg 1 :

200 g rågmjöl

2 tsk kanel

2 tsk nejlika

1,5 tsk ingefära

300 g hett kaffe

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll över det heta kaffet och blanda till en jämn gröt. Täckt med färskfolie och låt stå i rumstemperatur tills den svalnat. Jag lät den stå över natten.

Steg 2:

Degen från steg 1

300 g vatten

250 g rågmjöl

30 g jäst

450 g vetemjöl

200 g mörk sirap

25 g havssalt

Blanda vatten, rågmjöl och jäst med degen från steg 1. Knåda 10 minuter i hushållsassistent eller dubbel tid för hand. Låt degen vila en timme. Tillsätt mjöl, sirap och salt och knåda i maskin ytterligare 10 minuter. Låt degen vila en timme. Fyll två smorda brödformar med degen och låt jäsa 1,5-2 timmar. Grädda sedan bröden i 180 grader i knappa 60 minuter. När bröden svalnat plastar du in dem i plastfolie och låter stå till följande dag så jämnar smakerna ut sig. Men det är absolut inget fel på dem som nygräddade heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s