Galet sött möter riktigt syrligt

Jag var lite osäker på om jag skulle lägga upp denna, eftersom jag inte kom ihåg att ta foto på pajen innan vi högg in. Så ni får leva med en halväten paj på bilderna. Receptet är från Allt om mat och det blev galet gott! Dock fick jag ändra en hel del på koktiden på kolan. Jag föreslår att ni använder termometer i stället för att, som i originalreceptet, gå efter tid. Det skiljer så mycket beroende på spis och kastrull att det är omöjligt att få det bra på det sättet.

IMG_1083

 

Recept lingon- och smörkolepaj

Ca 5 dl lingon

Pajdeg: 

2,5 dl vetemjöl

100 gr malda hasselnötter

100 gr smör

1 äggula

3 msk kallt vatten

1 msk strösocker

Kolasås: 

1,5 dl farinsocker

1,5 dl flytande honung

2 dl vispgrädde

2 tsk kakaopulver

1 tsk vaniljsocker

100 gr smör

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 gr. Kör snabbt ihop degen i en matberedare (jag gjorde det för hand, det gick jättebra). Tryck ut degen i en pajform med låg kant med ca 28 cm i diameter. Nagga med gaffel och ställ kallt ca 30 minuter. Grädda pajskalet i mitten av ugnen ca 10 minuter och låt sedan svalna.

Blanda farinsocker, honung, grädde, kakao och vaniljsocker i en kastrull. Koka utan lock på medelvärme tills termometern visar 115 grader. (I originalreceptet stod det att det skulle koka i 10 minuter. Det tog ca 20 minuter för mig) Rör om då och då. Ta bort kastrullen från plattan och klicka i smöret lite i taget. Rör tills allt är smält.

Fördela ca 2 dl lingon i pajskalet. Häll kolan över. Fördela resten av lingonen ovanför kolan. Ställ kallt till serveringen, den behöver stå kallt i alla fall en timme.

 

IMG_1084

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s