Hemgjord sugarpaste

Att göra egen sugarpaste är busenkelt! Enda gången som jag köper färdig är när jag behöver riktigt röd eller riktigt svart. Den hemgjorda är dessutom mycket godare då det går att smaksätta efter eget tycke.

 

Ingredienser: 

1 msk gelatin

0,6 dl vatten

1,25 dl vit baksirap

2 msk neutral olja

600 – 1000 g florsocker

 

Smaksättning: 1 tsk vaniljessens eller annan essens.

 

1. Lägg gelatinet i blöt i vattnet i tio minuter.

2. Smält gelatinet över vattenbad.

3. Tillsätt den vitabaksirapen och fortsätt att ha det över vattenbadet tills de har smält ihop.

4. Tillsätt oljan och smaksättning och dra blandningen från spisen. Du kan hälla i mer smaksättning när du arbetat in en del florsocker om du känner att det är för lite.

5. Häll ett paket florsocker (500 gr) i bunken (jag har en kitchen aid och gör sugarpasten där, men det går ju så klart att röra ihop för hand, trots att det nog är ganska tungt.)

6. Häll den smälta blandningen i fördjupningen och blanda.

7. Tillsätt sedan lite florsocker i taget. Bättre för lite än för mycket. Det går inte att rätta till om du får i för mycket! Den är klar när den inte är rinnig, men rejält kladdig. Som segt tuggummi, ungefär. Detta är det svåraste med att göra sugarpaste, det kan krävas ett par gånger innan man får in känslan för när det är färdigt. Smeten sätter sig efter ett par timmar, så man ska inte arbeta in så mycket florsocker så att den går att arbeta med.

8. Kleta ut smeten på plastfolie och vira in. Lägg den i en tättslutande burk och låt stå i rumstemperatur några timmar. Den ska gärna stå tills nästa dag innan du kavlar ut den.

2 tankar om “Hemgjord sugarpaste

 1. Hej!
  Jag funderar på att köpa en kitchenaid. Är nyfiken mer ingående hur du använder den när du gör sugerpast & vad du tycker är för favorit smak som du smaksätter den med? Jag hoppas att du kan skicka svaret på mailen jag använde för att skicka detta meddelande till dig:). Bad tycker du om kitchenaid?

  Mvh
  Anna

  • Tyvärr kan jag inte svara via mailen, för jag kan inte se den. Jag är jättenöjd med min Kitchen aid. Jag använder den till smetar och degar. Det enda negativa jag kan säga med den är att den inte klarar av en dubbel brödsats.
   När jag gör sugarpaste använder jag flatblandaren för att röra ihop degen. Min favoritsmak är nog vanilj eller några av Lór Anns oljor (finns hos Strössel och annat). Ex. cheesecake eller cotton candy.
   Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s