Bröllopstårta med seglartema

Igår gifte sig ett par vänner till oss och vi fick spendera dagen och natten på Ven för att fira deras dag. Jag fick den stora äran att göra bröllopstårtan, vilket jag är väldigt glad för. Paret fastnade för samma fyllning som jag använde i min mans 40-årstårta, pannacotta och baileysfyllning. Recept på Baileysfyllningen kommer längst ner i detta inlägg.

Bröllopsparet seglar mycket och ville gärna ha något som förde tankarna dit. De var inte speciellt intresserade av en ”vanlig” bröllopstårtan med blommor och sånt. Sedan fick jag fritt spåna på hur den skulle se ut. Så här blev det:

IMG_2128

 

Båten och ankarna är gjorda i flowerpaste som stelnar ordentligt och är lättarbetat. Ankarna är handmålade med ätbar färg. Övriga dekorationer och ytan är av marsipan. Marsipan är inte kritvit som sugarpaste, men mycket mycket godare.

IMG_2087 IMG_2088 IMG_2089

 

Baileysfyllning: (till en tårta på 22 centimeter i diameter)

3 dl grädde

180 gr mörk choklad

1/2 dl baileys (jag höftade och smakade av, det går så klart att minska eller öka om man så vill)

 

Dela chokladen i rutor i en bunke. Värm grädden i kastrull och håll noga koll på att den inte börjar koka. När den precis är på väg att börja sjuda tar du den från plattan och häller grädden över chokladen. Rör runt tills chokladen smält. Låt detta står i kylskåp tills det svalnat helt, ca 6 timmar, gärna över natten.  Vispa upp blandningen med elvisp och häll till sist i baileys.

Denna är också väldigt god att ha som efterrätt i små glas med lite bär till!

2 tankar om “Bröllopstårta med seglartema

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s