Hipp hurra!

Hipp hurra! Idag är det min födelsedag! Och när jag fyller år får jag välja precis själv vad jag vill göra för tårta. 🙂 Och då blir det så här:

IMG_20170422_133533

 

Min första Mirror glaze-tårta! Har länge velat göra en, men inte haft något bra tillfälle. En mirror glaze är en glasyr som man häller över tårtan och som sedan stelnar som ett täcke. Glasyren ska vara glansig. Som ni ser är det väldigt svårt att ta en bild på en Mirror glaze-tårta utan att ens händer och mobil syns i spegeln… Men då har man ju lyckats!

Min tårta är en moussetårta med många mumsiga lager. Först är det en mandelbotten, sedan ett lager vit chokladpannacotta. Sedan en blåbärskompott och efter det en passionsfruktsmousse. Längst upp hade jag ett lager av citronfromage. Det blev en frisk tårta som inte kändes så mäktig, fast att det var många smaker.

Själva glazen ska man hälla på när tårtan är fryst, så denna tårta måste man förbereda i förväg. Här är receptet på glazen:

Mirror glaze:

20 g gelatinpulver

120 g vatten till gelatinet

280 g glykos

300 g socker

150 g vatten

200 g kondenserad mjölk

300 g vit choklad

+gelfärg i valfri färg

Lägg gelatinpulver i vattnet. Koka det andra vattnet, glykos och socker till 103 grader, blanda sedan i gelatinet som stelnat till lite. Sedan tillsätter du kondenserad mjölk och ser till att allt är blandat. Därefter häller du blandningen över den vita chokladen som du finhackat i en skål.   Blanda försiktigt. Sedan tar du en stavmixer och mixar, håll mixen stilla i blandningen så du inte rör runt för mycket.

Låt svalna till ca 35 grader eller kyl och värm upp när du är redo att använda. Kan användas på alla möjliga tårtor men mousse är lättast och tårtan skall vara fryst när man häller på glazen. Om glazen är varmare än 35 grader rinner den av för snabbt och det blir för tunt. Då ser man tårtan under glazen. 

 

Sedan var jag ju bara tvungen att göra lite matchande makroner till! De gula smakar citron och de rosa smakar dulce de leche.

En tanke på “Hipp hurra!

  1. Pingback: Mirror glaze | kalasigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s