En blåbärsdröm

Jag vet att jag sagt det förr, men detta är min favorit! Man måste väl kunna ha flera favoriter? Den här smakkombinationen var ny för mig, men det var så gott! I bottnarna är det ganska rejält med kardemumma. Fyllningarna är ett lager hemkokt blåbärssylt och en turkisk yoghurt-frosting på varje lager. Tårtan är täckt med marängsmörkräm. Marängsmörkräm är en ny favorit. Det är så lätt att spackla med och mycket godare än vanlig smörkräm. Längst ner i inlägget kommer receptet på detta.

Det var också första gången jag försökte mig på att göra en ombre-effekt. Tårtan är mörkast längst ner och blir ljusare mot toppen!

IMG_1483 IMG_1484 IMG_1487

 

Recept på marängsmörkräm:
4 äggvitor
2 dl socker
200 g smör
 
ev. smaksättning vaniljsocker, citronsaft m.m.
 
Ta ut smöret i rumstemperatur (så att det blir mjukt och följsamt när du sedan ska vispa det). 
Häll upp varmt vatten till cirka hälften eller 3/4 i en kastrull och sätt på spisen på medelhög-hög värme. Blanda äggvitorna, sockret och saften från citronen (om du ska ha det) i en rostfri skål och vispa över vattenbad. Vispa tills sockret har lösts upp ordentligt. 
När detta moment är klart, ta bort skålen från vattenbadet och fortsätt vispa under hög hastighet tills marängen har kallnat. (Detta moment kan ta uppemot 8-10 minuter, så kör gärna i en hushållsassistent om du har en). 
Tillsätt lite smör åt gången, då och då. När smöret är tillsatt kommer du märka att smörkrämen har blivit lös. Ingen  panik. Fortsätt vispa ca fem minuter så blir den fast igen. 
 

En tanke på “En blåbärsdröm

  1. Pingback: Midsommartårta med jordgubbar och rabarber | kalasigt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s